Höst

Inte riktigt är jag där. Snart så, snart är jag där. Vad jag längtar.


Oktoberfest

 
Fullspäckad dag (ja, för mig i alla fall) med dop och bus med Annas gosebarn! Kom hem för en stund sedan och slängde i mig köttbullar, nu är det dags för oktoberfest hos Jocke! Jag har hört att det står öl och grishuvud på menyn, mmm.
 
 
Är det ljuset jag ser i tunneln?
 
 
 

Nyhetsmorgon

 
På nyhetsmorgon är de alltid väldigt noga med att översätta allt som de sägs på engelska, hos gäster, nyhetsinslag osv. I morse var författarinnan Hanne-Vibeke Holst som gäst med en sån bred danska att jag inte förstod ett ord vad hon sa.
 
Jag tänker, rent procentuellt, hur många av Sveriges befolkning kan engelska kontra danska?
 
Just saying.
 
 
 

Tji fick ni!

 
Natten till den 21:a september släpptes iPhone 5 på Telias hemsida. Jag var inställd på att inte köpa via hemsidan, utan direkt i en Teliabutik. Men eftersom jag inte kunde sova den natten gick jag in på hemsidan när det närmade sig tolv utan framgång eftersom hemsidan totalkraschade i ett par timmar.
 
Mellan raderna på Telias hemsida hade jag tidigare läst om att man även kunde göra en beställning i Telias butiker, där man hamnade i "butikernas köer" istället för de enorma köerna på hemsidorna. Så jag gick upp tidigt den 21:a september för att ställa mig i den, vad jag trodde, långa kön utanför Telia i Kista. Men det var inte en människa där, varken när jag kom eller när klockan började närma sig tio.
 
Trots hemsidans totalkrasch var det många som fick göra sin beställning på en iPhone 5, men vad jag har läst har dessa fått ett leveransdatum runt slutet av oktober. Själv vaknade jag av ett sms från Telia klockan åtta imorse som sa att jag var välkommen att hämta ut min sproilans iPhone 5 idag. Fy fan så klok jag är, så jävla klok!
 
 

Älskade älskade sambo.

När man vet att man har träffat killen man vill spendera resten av sitt liv med.

Söndagsmys

Söndagskvällar är heliga för mig. Med eller utan jobb, sjukskriven eller ej. Söndagskvällar ska alltid spenderas med mys i soffan. Med ljus och något gott. Ost med kex, popcorn, godis eller fruktsallad. Och allra helst med Beck eller Wallander. Jag tycker att det är så mysigt. Ikväll får jag och min älskling torrostade jordnötter, goda oliver och en liten öl. Nu mår jag bra.

Fläsklägg med rotmos

 
Ikväll var Mickes föräldrar över på middag hos oss och vi bjöd på en av mina favoriträtter. Här har ni receptet!
 
Fläsklägg
 
1,5 kg rimmat fläsklägg
1 gul lök
1 morot
en liten bit rotselleri
en liten bit purjolök
1 kvist färk timjan
10 st hela vitpepparkorn
2 st lagerblad
 
Skölj köttet i kallt vatten och lägg i en stor gryta och täck med vatten. Koka upp och skumma väl. Skala och hacka lök och grönsaker, dela i större bitar och lägg i grytan tillsammans med pepparkorn och lagerblad. Sänk värmen och låt det sjuda under lock i ca två timmar. Köttet är klart när det lossnar lätt från benet. Spara en del spad till rotmoset, ca 3 dl. När köttet är avlägsnat från benet kan grytan koka ned till en god fond när man ändå är igång! Jag fick ut en riktigt fin fond på en deciliter av hela spadet som stod och reducerade under middagen.
 
Rotmos
 
1 kålrot
4 st morötter
8-10 st potatisar
smör
spadet från fläsklägget
salt och finmalen vitpeppar
 
Skala rotsakerna och dela i mindre bitar. Koka först morötterna och kålroten, eftersom de tar längre tid. Koka i två dl spad och resten vatten - så att det täcker rotsakerna. Spara en dl spad. Lägg i potatisen efter ca 30 min. När rotsakerna är klara - häll av vattnet och låt ånga av någon minut, dra i en rejäl, alltså REJÄL klick smör (ca 100 g) och stompa till ett mos - se till att det finns bitar kvar! Häll i spad tills du får rätt rotmos-konsistens och smaka av med salt och peppar.
 
Serveras med olika goda senapssorter. Åååååååååh.
 
 
 

Det okända

 
Det där med övernaturliga fenomen. Jag sitter och kollar på Det okända på tv. Micke sneglar på tv:n lite då och då och fnyser. Som alltid när jag kollar på Det okända. Precis som pappa brukade göra. Precis som min mammas man brukade göra. Jag vet faktiskt inte en enda man som tror på övernaturliga fenomen, eller "spöken". Jag vet massor av tjejer som gör det. Jag gör det. Stenhårt. Jag är inte rädd för döden för att jag tror på livet efter döden.
 
Min teori är att kvinnor är mer mottagliga för övernaturliga fenomen. Det är vad jag tror.
 
 
 

Ångrade mig förresten.

 
Jag hoppar Mästerkock för i år. Jag kanske söker till nästa år när jag förhoppningsvis mår hundra. Jag är heller inte förbannad på tävlingen eller projektledarna längre för jag förstår nu i efterhand att jag kom till första audition lite väl nonchalant och överlägsen. Vi lägger det där bakom oss nu, för jag är mästerkock i mitt eget kök!
 
Nu ska jag leta upp en lämplig burk för att göra en surdeg!
 
 
 
 

Sveriges Mästerkock II

 
Efter ett argt mail* till TV4 om min audition fick jag precis ett svar som sa att jag är välkommen att söka i alla auditionstäder - alltså i Göteborg, Helsingborg och Östersund - vilket man tidigare aldrig fått. HA! NU JÄVLAR!
 
*Hej!
 
Jag var hos er på audition idag.
 
När man under de senaste åren fått höra att ens mat är fantastisk och maten har blivit ens största intresse och det enda man kan, när man fått väldigt fina lovord från erkända kockar och kökschefer på Operakällaren (då jag praktiserade där), när man har fått högsta betyg i alla ämnen på kockskolan och lägger ner sitt hjärta och själ i sin auditionrätt hos er - DÅ blir man förbannad av att bli ratad för ens mat av två unga projektledare för ett matlagningsprogram. Min rätt vet jag var fantastisk och nytänkande då idén dels är tagen av en av operakällarens souschefer och dels av vinnaren av världens första "Masterchef". Den hade definitivt gått hem hos herrarna i den riktiga juryn. Jag är även en mycket trevlig, intelligent, rolig, kreativ, ambitiös och färgglad person som jag tror går hem hos svenska folket. De två som gick vidare från min grupp hade, i mitt tycke, inte gjort lika bra ifrån sig som och presenterade köttfärspiroger med lök och oregano med majonnäs och turkisk yoghurt, och en rotfruktslasagne med marinerad torsk, chili och pesto (!). Själv presenterade jag en blomkålssoppa (gjord på blomkål, grädde, hemgjord fond, smör, mjölk och salt och peppar), halstrad pilgrimsmussla, en botten av puré på ängssyra, toppat med knaperstekt bacon. Mycket bra tillrett och smaksatt skall tilläggas! Vad fan?
 
Vänligaste hälsningar Madeleine Björk
 
 
 

Onsdag.

 
Idag fortsätter jag skriva på min imaginära kokbok. Eller ja, alltså det finns ju en början på den. Jag ska göra allt för att få den verklig en dag.
 
 
 
 

Fransk chokladtårta

 
Det här är en av mina favoriter i den söta delen av matvärlden. Choklad rakt upp och ned. Så jävla gott.
 
 
Fransk chokladtårta
 
200 g finfin mörk choklad
150 g smör
2 dl socker
4 st ägg
1,5 dl vetemjöl
 
+ 100 g choklad och en klick smör till glasyr
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen i vattenbad. Separera ägullor från äggvitor. Vispa sockret tillsammans med smöret poröst. Vänd sedan ned äggulorna, ett efter ett, i smeten under omrörning. Tillsätt vetemjölet. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ned i smeten. Vänd till sist ned den smälta chokladen. Smöra och bröa en form med löstagbara kanter, häll i smeten och grädda i ugnen i ca 30-35 minuter. Kakan ska inte vara genomgräddad och kommer med stor sannolikhet att sjunka ihop i mitten. Detta beror på att kakan inte innehåller något bakpulver för att få den riktiga franska konsistensen.
 
När kakan svalnat är det bara att glasera och servera med lättvispad grädde och sommarbär!
 
 
 

Cheesecake

 
Hallå där.
 
Sitter som vanligt och funderar ut goda recept och kommer, som vanligt, på något asgott. Den här gången har jag funderat ut vad man kan göra av min morfars frus cheesecake-recept. Hon brukar göra en helt fantastisk frusen cheesecake till efterrätt, naturell och vaniljgod med krossade digestivekex i botten. Åh så gott det är!
 
Så gott att jag faktiskt väljer att ha den precis som den är, fast med extra vanilj och citronzest, samt en god halloncoulis till. Och vit choklad till dekoration. Jag tänkte göra den här goda efterrätten i helgen, hoppas att jag har fått till mängderna rätt - om inte, uppdaterar jag efter det.
 
 
Kerstins cheesecake med halloncoulis och vit choklad
 
Cheesecake
 
3 ägg
2 dl socker
½ vaniljstång
200 g philadelphiaost
½ citron, zesten
3 dl grädde
200 g digestivekex
50 g smör
 
Skira äggen. Vispa äggulor och socker poröst och vänd ner fröna från vaniljstången, citronzesten och philadelphiaosten till en slät smet. Vispa grädden fluffig och vänd ner i smeten. Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner i smeten. Krossa digestivekexen och blanda med det smälta (eller gärna brynta) smöret och pressa ner i botten av formen (med 28 cm i diameter med avtagbar kant). Häll på smeten och låt stå i frysen i minst 4 timmar.
 
Under tiden kan du göra ett eget vaniljsocker på den andra halvan vaniljstång som du fröar ut och blandar med ett par deciliter socker, och sen börja på halloncoulisen.
 
Halloncoulis
 
2 dl frysta hallon
Socker efter smak
 
Mixa de tinade hallonen och passera sedan genom en sil med hjälp av en slickepott. Såsen kan hållas kall i kylen i väntan på cheesecaken.
 
 
Servera cheesecaken med halloncoulisen och hyvlad, vit choklad.
 
 
Mums.
 
 

Så där ja.

Nu har det värsta lagt sig. Jag ska inte vara en sån där dålig och förbannad förlorare. För det är jag inte. Jag söker nästa år igen - då jävlar ska det lagas mat!

Nej.

Varför? Var jag tvungen att göra något så påfrestande i mitt läge? Jag var så säker på att gå vidare i tävlingen att jag glömde tänka på att jag faktiskt kunde få ett nej. Jag ångrar mig såhär i efterhand. Även fast jag vet att jag måste försöka se det positiva i det. Det är en sån löjlig grej att bli ledsen över egentligen. Men det är bara det att jag lägger ner hela mitt hjärta och min själ i matlagning, så att jag tar det onödigt hårt om jag får höra något annat än positiv kritik. Inte minst från två projektledare. Matlagning är ju min grej, det är ju faktiskt det enda jag har kallat mig själv bra i. Men jag var inte ens ett kanske, jag var ett nej.

avgå, alla.

När man under de senaste åren fått höra att ens mat är fantastisk och maten har blivit ens största intresse och det enda man kan, när man fått fina lovord från erkända kockar som att "jag är den bästa kocken i operakällarens kök" från kökschefen, när man har fått högsta betyg i alla ämnen på kockskolan - DÅ blir man förbannad av att bli ratad för ens mat av två unga projektledare för ett matlagningsprogram.

.

 
- Hej! Har ni pilgrimsmusslor?
- Nej, men vi har blåmusslor!
 
 
Så löd min lördagseftermiddag inne på Konsum idag. Dumpall. Klart som fan att de inte kan jämföras. Alls. Jag beskrev även hur pilgrimsmusslorna såg ut för tanten i fiskdisken som kontrade med ett snabbt: "nej, då har vi inte det!!". Hepp.
 
 

CV

Trots att jag har jobbat, sen 15 års ålder, som butiksbiträde i nästan tre år, som barnskötare i två år, lite extraknäck här och där och fått fantastiska erbjudande inom kockeriet på det senaste, så har jag aldrig skrivit ett CV. Nu när jag för första gången är arbetslös har jag suttit hela dagen och knåpat på ett CV. Jag tyckte till en början att det lät lite väl glorifierat. Men när jag sen läste igenom det gång efter gång för att radera ord, insåg jag att jag faktiskt är värd alla ord jag skrivit ned. Och fan vad fint det blev, vad bra jag är. Trots allt.

Lördag och söndag.

 
Gårdagen spenderades som sagt i Hötorgshallen bland fantastiska råvaror. Hela förmiddagen idag satt jag och skrev recept, inspirerades, funderade och skapade i huvudet. Med drömmarna om att själv få skriva en kokbok nån dag.
 
 
 

HT -12

 
Jag har funderat på det där med lärarutbildningen som börjar för mig imorgon och har kommit fram till att.....mjaaa fast nnnnej. Lite så. Jag har precis precis precis börjat bli frisk från en jävligt långdragen depression, och alla fruktansvärt jobbiga saker som hör till, och har en väldigt viktig period av samtalsterapi framför mig. Jag måste hitta tillbaka till mig själv och känna efter vad som är viktigt för mig, vad jag trivs bäst med. Jag måste hitta min känslokompass. "Blaha blaha" kanske någon läste nu, men det är mycket viktigare, än vad jag i alla fall, trott. Man får bara ett liv här på jorden, men det är lätt att glömma att ta vara på det.
 
Det blir förhoppningsvis till att jobba för mig i höst, hel- eller deltid. Jag är inte redo för att sätta press på mig själv riktigt. Än.
 
 
Heee. Ja. Det var väl det.
 
 
 

MAT

 
Halloj! hehe.
 
Gastroskopin som jag skrev om gick bra. Eller ja, jag dog inte i alla fall, även om jag ville det då. Magsåret såg ut att vara intakt, trots mina jävliga besvär. Och så länge det är det vill inte läkarna operera min magmun. Jag vet inte om jag har sagt det, men jag har något som heter refluxsjukdom som inte är alltför rolig när man inte kan hålla den i schack.
 
Jaja! Nu till något bättre - rent humörsmässigt mår jag jättebra idag! Jag började dagen relativt tidigt med en långdusch och en långfrukost till Svenska Hollywoodfruar. Efter det åkte jag in till Hötorgshallen och köpte något av de flesta handlarna där - torkad och färsk frukt, ost, salami, kryddor, märben och vin. Min middag kommer alltså bestå av en god sallad, ost - brie de maux, brillat savarin och mimolette, salami - tryffelsalami, salame felino och en spansk, lite starkare salami som jag inte kommer ihåg namnet på. Och så ett glas gott rött vin till det. Ååååååååååååhhhhh så gott!
 
Märgbenen köpte jag för att göra en riktigt jävla god fond på. Nu har jag rostat dem tillsammmans med rotfrukter, lök och tomatpuré och lagt dem i en stor gryta med vatten. Det kommer att stå och puttra och dofta så där härligt åtminstone resten av dagen.
 
 
 
Hej hej!
 
 
 
 

RSS 2.0