M to the A to the T


Inspirerad.

Ikväll gör jag färsbiffar med potatispuré, gräddsås och rårörda lingon. Ett tips är att blötlägga ströbrödet i öl istället för i vatten, nom. (Och en bra ursäkt till att dricka resterande 4 dl ur burken en måndag). Jag har blivit en sucker för husmanskost den senaste tiden. Typ fläsklägg och rotmos med grovkornig senap, förjävla gott. 

Jag tycker att tisdagar är den absolut tråkigaste dagen i veckan och försöker därför alltid göra något extra den dagen varje vecka. Kan vara småsaker som fruktsallad eller popcorn och film. För att ja, allt extra är i min mening ätbart. Imorgon blir det en riktigt god middag - hängmörad ryggbiff med timjandoftande klyftpotatis, portvinssås och smörslungade kantareller. Jag dör. En av mina absoluta favoriter på alla sätt.

Ta efter.



Nu ska jag stompa potäter och lyssna på Syket. Skön kombination tänkte jag.




Pizza på surdegsbröd


Pizza på surdegsbröd

 

2 personer

 

Ingredienser:

2 dl fingervarmt vatten

4 g jäst

3 msk rågsurdeg

2 msk olivolja

2 dl mjöl, Manitoba Cream

1 dl dinkelmjöl

Salt

15 skivor Felinosalami

1 st mozzarella

Några blad färsk basilika och några droppar fin olivolja som garnering

 

Tomatsås:

En liten burk/½ burk krossade tomater (gärna Mutti Polpa)

10 blad färsk basilika

2 msk olivolja

1 tsk strösocker

Salt och peppar

 

 

Gör så här:

Lös jästen i vattnet, häll i surdegen och olivoljan. Ha i mjöl, lite i taget och arbeta till en smidig deg. Avsluta med att arbeta in saltet. Jäs i 45-60 minuter. Koka ihop alla ingredienser till tomatsåsen under omrörning och smaka av. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Ha på tomatsåsen och mozzarellan. In i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter och garnera sedan med några droppar olivolja, färsk basilika och felinosalamin. Sjukt gott!







Bistecca Fiorentina


Bistecca Fiorentina

 

4 personer

 

Ingredienser:

400 g ryggbiff

1 msk färsk rosmarin, finhackad

100 g parmesan, hyvlad

Ett paket tomater, gärna Romantica

En påse ruccola

En påse babyspenat

Olivolja

Balsamvinäger

Havssalt och svartpeppar

Ev. mozzarella och bröd som tillbehör

 

Gör så här:

Gnid in köttet i olivolja, salt, peppar och rosmarin. Grilla eller stek till medium/rare. Strimla köttet och servera på en bädd av hyvlad parmesan, tomater, ruccola och spenat. Ringla över olivolja och balsamvinäger, strö över flingsalt och nymald svartpeppar. Et voilà, svingott och enkelt. Ett glas rött sitter fint till.






.


Ibland tar energin helt enkelt bara slut.






Risotto med kantareller


Tänkte att jag passar på att lägga upp lite fina, glömda, recept när jag ändå är igång.


(Eftersom jag väldigt sällan (läs: aldrig) lagar mat efter recept har jag heller inga exakta recept till rätter jag lagar. Jag mer läser och inspireras. Men jag skriver här på ett ungefär!)

Risotto med kantareller och fläskfilé

 

4 personer

 

Ingredienser:

320 g risottoris (gärna Carnaroli Superfino)

1 st schalottenlök, finhackad

5 dl hönsbuljong

150 g smör

0,5 dl vitt vin

100 g parmesan

Två rejäla nävar trattkantareller

1 msk färsk persilja, finhackad

300 g fläskfilé, strimlad

0,5 dl portvin

1 msk balsamvinäger

Salt och peppar

 

Gör så här:

Förbered alla ingredienser enligt ovan. Värm buljongen i en kastrull. Stek det råa riset i 50 g smör i en annan kastrull, tillsätt löken (men spar lite till kantarellerna) och bryn en liten stund. Häll på vinet och låt koka in på svag värme. Täck riset med varm buljong. Smaka av och eventuellt salta. Fyll på med varm buljong efterhand som den kokat in. Sluta fyll på vätska efter ca 15 minuter. Låt riset koka ihop och bli trögflytande och krämigt. Tillsätt resterande smör, parmesanost och peppar, smaka av med salt och låt koka ihop i ytterligare 3 minuter. Stek kantarellerna med persiljan och resten av löken, salta och peppra. Stek därefter den strimlade fläskfilén hastigt. Häll i portvinet och balsamvinägern i pannan och låt koka upp i några minuter, smaka av med salt och peppar. Lägg upp på en tallrik och droppa portvinsskyn runt risotton.

 



Jaja, jag vet att bilderna är skit, men det blev gott som fan iaf!



Konstig.


Praktiken har börjat alldeles fenomenalt förutom några skärsår i händerna och träningsvärk i muskler jag inte visste att jag hade. Men fan vad kul det är! Till en början satte dem mig på att skala 5 kg morötter och finstrimla skinka och salami, en 2-3 liter sådär, ingen big deal. Blev klar assnabbt och fick då hacka typ 40 lökar som jag fick sautera. Fick göra likadant med paprika och sen grilla zucchini. Jag får alltså göra roligare saker hela tiden, inte bara skala morötter och potatis. Igår fick jag till och med fria händer till att göra en palsternackssoppa, som hallåorna sitter och slurprar i sig för tillfället. Nom nom nom.

Idag är jag så ledig man kan vara, jätteskönt. Nu har jag precis skurit upp äppelbåtar och ska kolla på The Grudge. Kan verka konstigt, men sån är jag.



Imorgon är det din tur Johanna, GRATTIS i förskott! <3



Nervös


Hej hej hej hej.

Bra helg. Ledig idag. TV4 imorgon! Vill vara med min pojkvän, och ha en lägenhet.


Och fiska.



Typ så.



Höstdag


Ja, tillbaka till mitt vanliga jag och mår fantastiskt. Var hos Majkel igår och hade det underbart, som alltid. Ni vet hur det är - går fortfarande på rosa moln, skiter regnbågar och ser enhörningar. När han skulle till jobbet i morse åkte jag till Emma för en fin höstpromenad och assmarrig mat och nybakade kanelbullar på ett litet fik vid Brunnsviken. Fint va? Förresten, när jag och Emma flåsade som mest uppför en backe gick en dam i 80-årsåldern förbi oss, och vi skämdes. Mycket.





Efter det åkte jag och mötte upp mamma, vi gick in på ett apotek där jag såg den bögigaste saken någonsin;



Mother's touch. Ah, herregud. Jag skrattade i alla fall gott.


Nu ska jag dricka julmust (!) och ha det bra. Ta ta!



Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaah!!


(Det är alltså en lättnadens suck)

Fick psykbryt på allt plugg igår vilket relaterade i att jag grävde ner mig i sängen, åt choklad och kollade på SATC. Vaknade dock på helt rätt sida idag vid sju då jag gick upp för att råplugga, taggat. Åkte till skolan vid elva och djurade mitt absolut sista prov innan nästa period i skolan. Har alltså läst klart 4 kurser nu, såklart med högsta betyg i alla. Hee. Vad jag ska göra nu? I N G E N T I N G. Dock redan rastlös. Alltså så pass rastlös att jag åkte till Skärholmen idag för att kramas med min kära pojkvän i tio minuter innan jag åkte hem. Men det var sjukt värt!

Nu ska jag, som inte skulle göra något, äta massor av äpplen jättesnabbt, som en häst, och kolla på Anagina.





Det var det!



alltså bara ja <3


Helvetes jävla sviiinmycket nu, som vanligt. Lämnade precis in kompletteringen till mitt 23 sidor långa egenkontrollprogram, asbra blev det. Imorgon har vi ett sista slutgiltiga prov i Näringslära, sen är jag klar med mina 4 kurser jag läst sen vi började i augusti. Kan inte beskriva vad skönt det ska bli att släppa så mycket teoretiskt. Sen är det dags för praktik nästa vecka, hoppas att det flyter på lika bra som allt annat har gjort!

Tog precis en liten paus i allt pluggande, med risk för att fastna i böckerna för all framtid, och kollade resor istället. Vill veeerkligen åka till Berlin och strosa, dricka öl och njuta av livet - snälla hjärtat, kan vi?



Hotell och flyg går på typ 1250 kr per person - awesomeness.



Hej hej.



Inflyttningskalas!


Det händer mycket nu, alltså verkligen. Men mest råååpluggar jag. Ja, för att jag vill ha högsta betyg i allt, och det ser mycket lovande ut hitintills. Utöver det har jag lunchat med Sebson i veckan, mycket trevligt! Och igår var min kära pojkvän här och åt kött och drack vin med mig, jättemysigt! Snart ska jag byta om och sånt för att åka och möta upp honom igen, gå ut och äta en god middag och sen gå på Sebastians och Jockes inflyttningsfest. Blir brutalt bra!

Idag gifter sig finaste Miråjj också - GRATTIS GRATTIS GRATTIS till världens snyggaste familj!! <3 (Nej, jag överdriver inte)


Nu ska jag äta, bara för att det är gott. Adjöken!


RSS 2.0