BOM!
Ännu ett uppehåll, sorry. Jag har legat brutalt sjuk i halsfluss sen i måndags, har inte kunnat röra en fena! Öööh, hatar halsfluss. Hatar att vara sjuk över huvud taget. Penicillinet verkade väldigt långsamt den här gången, men nu - äntligen! - börjar jag känna mig bättre! :D Så pass att jag släpar mig till jobbet imorgon, och lagar en grym Biff Rydberg med senapsmousse till dagens middag!
Biff Rydberg à la Madde:
2 personer
400 g oxfilé i bit
ca 5 st råa potatisar
1 st gul lök
2 st äggulor
olja (dock ej olivolja) och smör
Senapsmousse:
0.5 dl colemans senapspulver
0.25 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 tsk brunt senapsfrö
How to do:
Börja med senapsmoussen - den får gärna stå i kylen och gotta sig ett tag innan servering. Så, vispa upp grädden med sockret och blanda sedan i resten av ingredienserna. BOM, in i kylen!
Skala potatisen och tärna i ca 1 cm stora kuber. Råstek potatisen i hälften olja, hälften smör - tillsammans bör det vara ca 2 msk - i en stekpanna. Anledningen till att vi använder både smör och olja är att vi kan hålla en högre temperatur med hjälp av oljan, och smöret ger oss den goda smaken, utan att brännas vid. Håll potatisen varm, exempelvis i ugn på låg värme (ca 100 grader), när den är färdigstekt.
Skär under tiden upp köttet i, vad som egentligen ska vara lika stora bitar, men eftersom det här är mitt recept: skär upp köttet i 2 cm stora kuber! Jag anser att oxflilén försvinner lite i mindre bitar. Dessutom vill jag ha köttet blodigt, och det är svårt att få det bra i mindre bitar!
Hetta upp en stekpanna och bryn den finhackade löken, som du sedan lägger tillsammans med potatisen. Glöm inte att salta och peppra - annars smakar löken skit.
Hetta återigen upp en stekpanna på hög värme. Häll i oljan, smöret och köttet. Rör inte pannan utan låt alltsammans ligga stilla tills pannan har fått tillbaka värmen. Rör hastigt om. Salta och peppra.
Personligen hatar jag färskriven pepparrot (eller ja, all pepparrot faktiskt), som annars är ett måste till Biff Rydberg, så den skippar jag och väljer istället att servera senapsmousse till. Då dijon är grunden, har den ungefär samma styrka, men är så jävla mycket godare! Direkt när maten lagts upp vill jag även hälla en rå äggula över direkt, iställer för att den skall serveras bredvid. På så vis är den inte helt rå och kylskåpskall när den äts.
Enjoy!!