Trerättersmenyn
Kom just hem efter första dagen på skolan, känns redan underbart, trots att jag än så länge bara fått kursen introducerad för mig. Längtar till måndag när vi drar igång på riktigt med kallkök. Ah. Jag var rätt så peppad när jag skulle lägga mig igårkväll vilket resulterade i bara några timmars sömn. Blir en tidig kväll ikväll och film innan det. Men först - min trerättersmeny!
Halstrad pilgrimsmussla med blomkålspuré och smulad knaperstekt bacon
6 personer
6 el 12 st pilgrimsmusslor
1 blomkålshuvud
En klick smör
ca 2 dl grädde
Salt och peppar
Några skivor bacon
2 msk finhackad gräslök
Gör så här:
Rensa och skär blomkålen i ungefär lika stora buketter. Stek i en rejäl klick smör i några minuter tills blomkålen knappt fått färg, salta och peppra. I med blomkålen i en kastrull med grädden och koka tills blomkålen är mjuk. Häll av vätskan och mixa i en matberedare eller med en stavmixer till en slät puré. Om du vill ha en lösare puré är det bara att hälla i delar av den avrunna vätskan i puréen. Smaka av med salt och peppar.
Finhacka baconet och knaperstek.
Halstra musslorna i en het panna med olja, ca ½ minut per sida.
Forma 'ägg' av puréen med hjälp av två stora skedar, servera musslan bredvid, strö över bacon och gräslök. Avsluta med några droppar fin olivolja runt tallriken.
Helstekt oxfilé med dillkokad potatis och rödvinssås
6 personer
ca 1000 g, gärna hängmörad, oxfilé (inget skit som Naturkött)
Potatis för sex personer, gärna Amandine el liknande
Dill
Salt och nymalen svartpeppar
Två stora nävar kantareller
1 scharlottenlök
2 msk persilja
Gör så här:
Förbered rödvinssåsen. Putsa filén om det behövs. Strö över salt och svartpeppar och bryn med smör i en stekpanna. Sätt sedan in köttet i 175 grader i ugnen till innertemperaturen är ca 55-57 grader, för rött kött. Låt vila i folie. Dillkoka potatisen. Skär upp oxfilén i fina skivor och servera med smörlungade kantareller med scharlottenlök och persilja.
Crème brûlée med röda vinbär
6 personer
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker
6 äggulor
2 msk råsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 °. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i en kastrull och lägg även ner stången.
Tillsätt grädde, mjölk och ½ dl av sockret. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen.
Vispa äggulor och resterande ½ dl socker pösigt. Ta upp vaniljstången ur kastrullen. Vispa ner den varma gräddblandningen i äggsmeten. Fördela smeten i 6 st portionsformar och ställ dessa i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter tills krämen har stannat.
Låt krämen svalna och sätt in formarna i kylskåp.
Vid servering:
Sikta över socker och bränn med gasolbrännare tills sockret smält till en gyllenbrun (men inte bränd) karamell.