Fläsklägg med rotmos
Ikväll var Mickes föräldrar över på middag hos oss och vi bjöd på en av mina favoriträtter. Här har ni receptet!
Fläsklägg
1,5 kg rimmat fläsklägg
1 gul lök
1 morot
en liten bit rotselleri
en liten bit purjolök
1 kvist färk timjan
10 st hela vitpepparkorn
2 st lagerblad
Skölj köttet i kallt vatten och lägg i en stor gryta och täck med vatten. Koka upp och skumma väl. Skala och hacka lök och grönsaker, dela i större bitar och lägg i grytan tillsammans med pepparkorn och lagerblad. Sänk värmen och låt det sjuda under lock i ca två timmar. Köttet är klart när det lossnar lätt från benet. Spara en del spad till rotmoset, ca 3 dl. När köttet är avlägsnat från benet kan grytan koka ned till en god fond när man ändå är igång! Jag fick ut en riktigt fin fond på en deciliter av hela spadet som stod och reducerade under middagen.
Rotmos
1 kålrot
4 st morötter
8-10 st potatisar
smör
spadet från fläsklägget
salt och finmalen vitpeppar
Skala rotsakerna och dela i mindre bitar. Koka först morötterna och kålroten, eftersom de tar längre tid. Koka i två dl spad och resten vatten - så att det täcker rotsakerna. Spara en dl spad. Lägg i potatisen efter ca 30 min. När rotsakerna är klara - häll av vattnet och låt ånga av någon minut, dra i en rejäl, alltså REJÄL klick smör (ca 100 g) och stompa till ett mos - se till att det finns bitar kvar! Häll i spad tills du får rätt rotmos-konsistens och smaka av med salt och peppar.
Serveras med olika goda senapssorter. Åååååååååh.
Kommentarer
Trackback