Försöker igen

Oj, så dystert det lät. Fastän det egentligen inte är det. Jag älskar att handla, jag älskar när det är rent i lägenheten och doftar gott av nygräddat bröd och nytvättade lakan. Och så vidare. På lördag ska vi även ha ett hejdundrande kalas för Emma och Joe samt fira Kinnas hemkomst från tidernas kanske mest påfrestande resa - heja Kinna! Kul helg! Och glad halloween på er.


Tjena hej!

Läget? Bra? Bra. "Hej dagboken" idag har jag varit och handlat för veckan, gjorde en god middag till oss och imorgon ska jag tvätta, städa och baka. Sjukt huslig. Men de är lagoma aktiviteter för mig. Det vart en himlans massa "jag" i meningen så jag måste tillägga..medan mitt hjärta sliter arslet av sig i skolan. Inte mycket mer än så. Hej.


Nu är det jul igen!


Nästan i alla fall. Sen snön kom i torsdags kliar det enormt mycket i mina julpyntningsfingrar. Jag tycker att det är helt okej att börja till första advent och så får det bli. Längre kan jag inte vänta. Jag älskar älskar jul och allt som hör till. Lussebullar, julmat, julmust, glögg, julgran, julpynt, julstjärnor, mörker, snö (fastän jag egentligen hatar kyla och snö), hemkokad fudge och massor av ljus. Vad jag längtar. Men mest av allt ser jag fram emot att fira hela julen med min stora kärlek. 


!

Jag ser det snöar, jag ser det snöar. Det var väl roligt, hurra!

Ännu ett recept


Morfars lammfärsbiffar

För 4 personer:

 

500 g lammfärs
200 g chèvre
ca 10 blad färsk basilika
2 tsk rosmarin
1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

 

Strimla basilikan och blanda sen samman färs, vitlök, basilika, rosmarin så pass att färsen fastnar på bunkens kanter. Smaka av med salt och peppar. Forma färsen till lagoma biffar, tryck ett hål i biffarna med hjälp av tummen och fördela chèvren jämnt i hålen på biffarna. Bryn på biffarna och stek färdiga i ugnen på låg temperatur. Jag tycker att det är godast att servera biffarna med klyftpotatis och stekskyn.

 

 

 


På höstpromenad

 
Enligt smhi kommer det att snöa i natt och det var ett förjävla bra väder imorse när jag vaknade så jag bestämde mig för att ta en lång, och kanske sista, höstpromenad. Jag tog med mig en obligatorisk systemetkasse för eventuella fynd i skogen. Idag plockade jag harsyra som får vara i frysen så länge. Jag tänker mig halstrad pilgrimsmussla, blomkålskräm, knaperstekt bacon och harsyra, aaahh. Tacka fan för att jag inte hittade mer svamp ändå.
 
Efter ett par timmar i och runt skogen gick jag till 4H-gården och klappade och matade djuren. Så där harmoniskt. På väg därifrån såg jag att det var strängt förbjudet att mata djuren. Hehee.
 
Jaja! Här är hästarna, rädda kaniner och andra fina saker i alla fall.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Småstadsidioti

 
Det finns en sak som gör mig riktigt förbannad och det är fördomar om invandrare, blåa linjen och förorter. Vad folk ser förbi är att brott inte är en invandrarfråga, utan en klassfråga. Sverige och Stockholm väljer även att inte lägga pengar på västerorter som Tensta, Rinkeby och Akalla, för jag vet inte vad. Men vi kan säga så här - om jag hade haft en tom asfaltsplan till skolgård hade jag också kastat gatusten i centrums fontäner och snattat godis på Ica.
 
Även media förstärker fördomarna. Jag vet fler i min närhet som blivit rånade på röda linjen och en vän som blivit misshandlad på lidingöbanan, men inte fan står det i media. Man vill ju i Herre namn inte förstöra idyllen om Stockholms norra förorter.
 
Nej, jag blir galen på folk som kallar blåa linjen orientexpress eller säger att 'jo, men statistiskt sett är ju blåa linjen den som det sker flest brott på'. Och glömmer att kontrollera statistiken innan de uttalar sig.
 
 
Vänta, sa jag småstadsidioti? Nej, just det, majoriteten av huvudstadsinvånarna tänker ju fortfarande likadant. Jag kallar det för idioti, ren och skär idioti!
 
 

Äppelbröd med kardemumma och kanel

 
Bull-Madde. Brödbaket är fortfarande i full gång i hushållet Björk/Kinnman. Jag finner det som sagt som terapi, testa ni som inte gjort det.
 
Igår upptäckte jag att mina favoritäpplen, Åkeröäpplen, hade tappat krispet. Smaken var fortfarande där men eftersom jag är jävligt kräsen med allt jag stoppar i munnen dög det inte. Jo, alltså jag åt upp det jag hade tagit men jag hade ett par tråkiga kvar. I alla fall, därför bestämde jag mig för att göra ett äppelbröd. (Brödmani) Här har ni receptet!
 
 
Äppelbröd med kardemumma och kanel
 
1 dl rågsurdeg
1,5 dl vatten
2 dl rågmjöl
 
2 dl vatten
2 dl havregryn
1 dl vetekli
4 dl vetemjöl special
½ dl mörk sirap
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kanel
1-2 skalat och rivet äpple
1 msk salt
 
På kvällen dag 1: Börja med att blanda surdegen med 1,5 dl vatten och 2 dl rågmjöl. Täck med plastfilm och låt stå på ett varmt ställe under natten, 22-25 grader.
 
På morgonen efter är grunden härligt bubblig, lite skummig och chokladmousse-aktig i konsistensen. Blanda i resterande ingredienser utom saltet, lite i taget. Jag måttade egentligen inte utan höftade av det jag hade och blandade i lite i taget tills jag fick en härlig, men ganska lös, deg.
 
Nu får degen vila under plast igen på ett varmt ställe. För bästa resultat nu ska man nu "dra och vika" - ungefär som när du viker ett eget kuvert - degen ungefär var 20-30:e minut i ett par timmar. Ha i saltet i den sista vikningen. Glöm det för guds skull inte! Låt sedan degen jäsa och vila resten av dagen. Eller allra helst över natten om tiden finns. Jag hade inte tålamod nog utan bakade precis av brödet.
 
Detta gjordes i en riktigt het ugn, 260 grader, med några isbitar i botten på ugnen i först en kvart, efter det luftade jag ut ångan och sänkte ugnen till 200 grader. Där fick det stå i 30 minuter till och dofta efterrättsgott för att sen svanla på galler. Ah just det, jag bakade brödet i en smörad och havregrynsbröad 2-litersform.
 
 
 
Ahh, nu blev jag i alla fall sugen själv och måste ta en varm skiva med massor av smör.
 
 
 

En jävla massa svamp

 
I helgen var jag, Micke och hans föräldrar på Möja och vilade. Vi åt god mat, plockade närmare tio kilo trattkantareller, drack vin och spelade M.I.G. framför öppen brasa. Jag och Pia vann alla gånger och Micke visade en ny sida som dålig förlorare, hehehe. Bra helg.
 
 
 
 
 
 
 

Kanske

 
  • Rent procentuellt - snusar fler norrlänningar än skåningar? Och i så fall - beror detta på bekvämligenheten? (Den uppenbara slutsatsen: folk pallar inte frysa i onödan).
  • Är det sant att fler människor lever än de som dött? Skulle vi alltså inte kunna spela Hamlet alla på en och samma gång? I så fall betyder det, enligt mig, att jorden har ett jävla bra tag kvar och jag behöver därmed inte skämmas för mitt överkonsumerande av kött.
  • Vad definierar mig?
 
 

Frukostfrallor


Här är ett recept på svinsnabba frallor!
 
16 st
 
50 g jäst (1 pkt)
50 g smör
4 dl vatten
1/2 msk salt
1 msk socker
8 dl dl vetemjöl special
 
 
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret, häll i vattnet och värm tills det är 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör om tills den har lösts upp. Häll i socker och salt. Arbeta in mjölet, lite i taget, tills det blir en smidig deg. Knåda degen för hand i 5 minuter. Den här degen blir en riktigt härlig bebismage-deg!
 
Dela degen i 16 bitar. Tryck till bullen med handen, kupa och släpp efter så att degen blir en boll och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Jag valde att klippa bullarna och strö över lite mjöl för syns skull, men hitta på något annat kul om du vill! Men pensla vilket fall frallorna med vatten eller ägg.
 
Grädda frallorna i mitten av ugnen i 250 grader, ca 8 minuter.
 
 
 
Et voilá! En stor klick smör på ba! Njom.
 
 
 

Baka baka liten kaka

 
Samma samma, så att säga. Jag och läkarna hoppas på en ny tablett. Fjärde gången gillt?
 
Utöver det gör jag saker som roar mig, som att baka och dricka te. Bakning har blivit lite terapi för mig, det är så mysigt att baka. Knåda, se hur degen växer, skjuts in i ugnen och så luktar det sådär gott. Jag bakar dock mer än vad jag äter så frysen är RÄTT SÅ FULL. Men jag tänker inte slua såatteeh..älskling, ska vi köpa en större frys eller börja trycka mackor? Eller ska jag, precis som buttermuttan i täby, stå utanför Ica och sälja mitt bröd och sura. Jag undrar hur det var från början. Var hon butter redan från början eller var det så att hon blev det för att hon inte fick något bröd sålt? Vilket fall kommer hon aldrig få någon sålt så länge hon är sån. "Hur mycket kostar vaniljbullarna?" "FYRTIO KRONOR!!" Okej, lugn.
 
Här har ni delar av min dagssyssla i alla fall!
 
 
 
Supersnabba frallor
 
Formfranska på vete och råg
 
Små surdegsbaguetter
 
 
Utöver dessa har jag även gjort några svingoda filmjölkslimpor med bland annat gojibär och valnötter, samt några surdegsfrallor. På...två veckor? Hee, sitter och funderar på vad jag ska bara nästa gång (läs: imorgon) och har kommit fram till min variant på Lingongrova på lingon och surdeg, farmors tunnkakor, bagels och rågkakor. Fan vad gott.
 
 
 

RSS 2.0